Bouw en VastgoedHobby & KlussenWonen / Huis en Tuin

Het stukadoorsbedrijf

Het stukadoorsbedrijf, al bijna zo oud als er muren zijn

Een muur of wand neerzetten is al een ambacht op zich, maar deze zodanig afwerken dat het bescherming biedt en er het liefst ook wat beter uitziet, is vaak een kunst op zich. Misschien dat het enigszins luchtdicht maken van een muur van takken en boomstammen met koeienvlaaien een voorloper is geweest, de moderne stukadoor werkt met pleister of specie. Pleister is een laag mortel en dat bestaat dan weer uit gips of kalk, soms vermengd met bijvoorbeeld zand of andere ingrediënten, afhankelijk van wat men met de pleister wil bereiken. Pleister of pleistermortel kent diverse andere benamingen als kalk, muur-, wit- of pleisterkalk, plaaster, witsel of gewoon stuc. Hoewel het mogelijk is voor een goed opgeleide stukadoor een muurafwerking te creëren als eindresultaat, wordt met name in de nieuwbouw stucwerk aangeboden als canvas voor verder verfraaiing door bijvoorbeeld schilderwerk of behang.

Een keurmerk voor een stukadoorsbedrijf kan nooit kwaad

Als je een iemand inhuurt om een bepaald karwei voor je te klaren, zoals het stuken van wanden of plafond sauzen, dan wil je het liefst een bedrijf dat op een of andere manier een bewijs van vakmanschap heeft, een keurmerk. Dat geldt uiteraard ook voor een stukadoorsbedrijf. Dat wil overigens niet zeggen dat stukadoorsbedrijven zonder keurmerk niet goed zijn, maar met zo’n bewijs heb je wel meer zekerheid. In de wereld van de stukadoor zijn dat er tenminste twee:

1. Stuckeur
Dit keurmerk is afkomstig van de stichting Afbouwkeur, die bezitters jaarlijks controleert op kwaliteit en bedrijfsvoering. Via hun website kun je zien of een eventueel door u gekozen stukadoorsbedrijf dit keurmerk bezit.
2. ISO-certificaat voor stukadoorsbedrijven
ISO staat voor Internationale Organisatie voor Standaardisatie en bedrijven met dit bewijs voldoen aan zeer strenge internationale stukadoorseisen.

Uiteraard worden deze bedrijven ook regelmatig gecontroleerd. Je kunt bedrijven altijd vragen of ze dit keurmerk bezitten. Een bijzonder groot voordeel van dergelijke keurmerken is het feit dat je bij slecht afgeleverd werk over het algemeen terecht kunt bij rechtsorganisaties om je klachten te deponeren. Dat biedt nog meer zekerheid. Tenslotte is het stuken van wanden en plafonds vaak een uitgebreid karwei, waarvan je wel wilt dat het in één keer goed en vakkundig gedaan wordt, zeker gezien het feit dat er toch een behoorlijke investering mee gepaard gaat.

 

Stukadoor24.nl

 

En dan heb je een stukadoor nodig!

1. Laat je goed informeren over wat er allemaal komt kijken bij datgene wat je van plan bent. Wat wil je laten stuken? Is het nieuwbouw of een bestaande woning? Welke vorm van stucwerk wil je laten aanbrengen? Om welke oppervlakten gaat het? Hoe lang mag het duren? Hoeveel mag het kosten? Met andere woorden, “wat zijn de stucadoors prijzen?
2. Verwerk je informatie in een duidelijk overzicht. Dat is niet alleen bedoeld voor het stukadoorsbedrijf, maar natuurlijk ook voor jezelf. Je steekt er veel geld in, dan kun je maar beter bijhouden waarvoor allemaal.
3. Biedt je overzicht aan een aantal stukadoorsbedrijven in de omgeving aan en vraag ze om een offerte.
4. Beslis op basis van al je gegevens met wie in zee te gaan.

 

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader